Nedenfor finner du svar på våre mest vanlige spørsmål. Dersom du har noen øvrige spørsmål er du velkommen til å ta kontakt med oss.

Spørsmål:
Hva er SmartWater/Flytende mikromerking?
Svar: SmartWater er en gjennomskinnelig sikkerhetsmarkeringssvæske som for hver eneste beholder inneholder en unik kode som er årsaken til at den av politiet kalles for MerkeDNA. Væsken pensles eller sprayes på et objekt hvor den etter hvert tørker og er ekstremt vanskelig å fjerne. Markeringen lyser opp kraftig grønn-gult under spesielt UV-lys. Den grønn-gule fargen er unik i vårt naturlige miljø hvilket gir politiet en forhøyet mistenkelighetsgrad ved påvist fluoriserende farge. Ved å registrere den unike koden i en internasjonal database kan man spore det markerte objektet. Først og fremst har sikkerhetsmarkeringer ved hjelp av avskrekkende skilt/markeringer en forebyggende effekt på innbrudd og tyveri.

 

Spørsmål:
Hva kan merkes med SmartWater?
Svar: Markeringsvæsken fester seg på alle typer materiale, men vi oppfordrer til at man er forsiktig og alltid tester på en mindre synlig del av objektet, spesielt om det er antikviteter eller følsomme materialer som skal markeres. Det er bare å kontakte oss om du er usikker.

– Elektronikk
– Smykker
– Barnevogner
– Sportsustyr, rideutstyr, golfutstyr etc.
– Bil, bildeler og tilbehør
– Motorsykkel
– Moped
– Sykkel
– Båt, båtdeler og tilbehør
– Båtmotor
– Øvrig kjøretøy og tilbehør
– Øvrig, det er i prinsippet fantasien som setter grenser for hva som kan merkes

 

Spørsmål:
Hvordan markerer jeg et objekt?
Svar: Man pensler eller sprayer normalt på markeringen og vi anbefaler minst tre til fem markeringspunkter per objekt. Jo større objektet som skal markeres er, jo flere og større markeringspunkter. Merk objektet på så mange ulike punkter som mulig og på ledd, skruehoder, ujevnheter, samt overflater som ikke har slitasje. I romtemperatur tørker markeringene på ca. 30-60 minutter, deretter vil den herde på gjenstanden i løpet av de neste 24-timene.

 

Spørsmål:
Hvor mange objekter kan jeg markere med min SmartWater væske?
Svar: Den private pakken (Small) inneholder 6ml markeringsvæske. Det holder til å markere minst 50 objekter med mellom tre til fem markeringspunkter per objekt (altså minst 400 markeringspunkter).

 

Spørsmål:
Hvor lenge holder en markering?
Svar: SmartWater kan lagres i 2 år (se best før dato på beholderen). Etter markering garanterer SmartWater at den metallbaserte unike koden og den fluoriserende fargen skal holde minst 5 år i et utendørsmiljø i henhold til PAS820:2012 (Klasse A utendørs som er høyest mulige klasse). I praksis er det fult mulig at markeringen holder lengre avhengig av miljø. Om du etter 5 år vil være sikker på at markeringen fortsatt skal kunne detekteres og analyseres av politiet må du investere i en ny markeringspakke.

 

Spørsmål:
Går det an å ta bort markeringen?
Svar: Det er ekstremt vanskelig å ta bort markeringen uten å påvirke objektet. Man behøver bare ¼ av en millimeter av markeringen for å kunne gjennomføre en laboratorieanalyse.

 

Spørsmål:
Hvordan registrerer jeg min SmartWater kode?
Svar: Koden registreres enklest på internett, alternativt via et registreringsskjema som følger med i din pakke. Les mer her.

 

Spørsmål:
Har dere en årlig avgift eller registreringskostnad?
Svar: Nei, vi har ingen ekstra kostnader. Hverken ved laboratorieanalyse eller ved eventuell etterforskning av politiet.

 

Spørsmål:
Hvor lenge er man registrert i databasen?
Svar: Man er registrert i databasen for alltid.

 

Spørsmål:
Registreres det hvilke objekter som er markerte i databasen?
Svar: Nei, dette registreres ikke da koden knyttes til husholdning i stedet, ettersom ulike objekter kan markeres med en og samme kode. Det er kun organisasjonen eller personen som eier koden som registreres. Unntaket er når en maskin, kjøretøy, sykkel, båt, båtmotor og lignende markeres med en unik kode, da kan dette velges ved registrering og koden følger dermed med objektet i all fremtid. For denne typen formål finnes det egne pakker.

 

Spørsmål:
Hvordan gjør jeg det om jeg ønsker å selge et markert objekt?
Svar: Vi tilbyr et dokument som vi anbefaler ved eierbytte, se Søknad eierskifte/salg av markert objekt under dokumenter. Man kan også skrive på kvitteringen til objektet at den er markert med SmartWater. Viktigst er det å informere om at SmartWater ikke gir eierskap, kun sporbarhet, så å beholde juridisk dokumenter på salg/kvittering er viktig.

 

Spørsmål:
Er SmartWater farlige for helse eller miljø?
Svar: Nei, SmartWater er ikke engang klassifisert som et kjemikalie som kan bekreftes i undersøkelser gjort av våre kunder TeliaSonera Skanova Access AB (Sverige) samt Trafikverket (Sverige) sammen med Kemikalieinspektionen (Sverige). Se sikkerhetsdata under dokumenter.

 

Spørsmål:
Jeg har enda ikke fått noen bekreftelse på min registrering?
Svar: Registrering via Internett bekreftes normalt innen ca. 3 uker om du har angitt en e-post adresse. Om du sender inn registreringsskjemaet vil registrering normalt følges opp etter ca. 3 uker. Har du ikke mottatt bekreftelse innen angitt tid så kontakt oss på support@smartwaternorge.com.

 

Spørsmål:
Hvordan ser politiet på SmartWater?
Svar: Politiet bruker SmartWater som et arbeidsredskap, helt kostnadsfritt. Koblingen mellom kode og eier er sporbart som kan bidra som bevis i eventuelle undersøkelser.

Politiet i Sverige har trent sin første hund på å detektere SmartWater og MerkeDNA. Både alarmtjenester, havner og tollvesenet har utrustning og informasjon om SmartWater. Les mer på politiet sin hjemmeside.

 

Spørsmål:
Hvordan ser Politiet at det er min SmartWater kode?
Svar: Det er er to ulike muligheter å identifisere koden og deres eier. Som standard tilsettes også en stor mengde mikropunkter, små mikroskopiske plater på 0,4×0,6mm, med den unike koden. Disse kodene kan avleses med et håndholdt mikroskop. Politiet, alarmtjenester samt Eurosafe Security Solutions AB kan gjøre direkte søk på disse i den internasjonale databasen. Om ingen mikropunkter finnes gjennomføres en kostnadsfri laboratorieanalyse. Da indentifiseres den unike koden (som finnes i væsken).

 

Spørsmål:
Hvor lenge holder markeringen?
Svar: SmartWater er godkjent i henhold til PAS820:2012 fra British Standard Institution, BSIA. SmartWater har i henhold til PAS820:2012 fått høyeste resultat på holdbarhet – 5 år i et utendørsmiljø. Les mer om PAS820:2012 på denne siden.